Bemutatkozás

Mintegy három évtizede várja a horgászokat a Szekszárd melletti Sötétvölgyben, az 1977-ben létrehozott Sötétvölgyi Természetvédelmi Terület közvetlen szomszédságában található horgásztó. A 12,5 hektáros vízfelületet a kezdetektől a Szekszárdi Közalkalmazotti Horgászegyesület bérli a Gemenc Zrt-től. A három évtizedes múltra visszatekintő közösség gondos, jó gazdája a tónak és környékének. A mintegy másfél száz horgász nem csak a jó halfogási lehetőségekről gondoskodik, hanem a csodálatos környezet rendben tartásáról is. Kiépített, aszfaltozott parkoló, közlekedőút, büfé, tűzrakó hely várja az ide látogatókat, s nem csak a horgászokat, hanem a táj szépségeiben gyönyörködő kirándulókat is.

A horgászegyesület – számtalanszor elhangzott ez a megyei horgászvezetés részéről a szokásos év végi, év eleji közgyűléseken – fegyelmezett működésével, gazdálkodásával példaként állhat a többi egyesület elé. Pénzügyeik mindig rendezettek, felelősen, hozzáértő szakemberek irányításával gondoskodnak arról, hogy ne csalatkozzon, aki egy jó horgászat reményében tér le 6-os számú főútról a tópartra.

Rendszeresek a telepítések, évenként mintegy száz mázsa ponty, keszeg, amúr, kárász és ragadozó kerül a tóba, ahova természetesen napijegyet is lehet váltani. Arról, hogy a telepített hal azok horgára kerüljön, akiket illet, úgy gondoskodik az egyesület, hogy gyakorlatilag éjjel, nappal őrzik a tavat a tagok és hivatásos halőr is. Sötétedés után a környék kivilágításával is igyekeznek távol tartani az illetéktelen személyeket.

A kifogott hal mennyiségét nézve kifejezetten jók az eredmények, pontyból például messze meghaladják a megyei és az országos átlagot, de akadt itt már horogra 60 kiló feletti harcsa is, nem is ritkán.

Sötétvölgy, a tó, és mindenek előtt az egyesület, mint eddig, ezután is várja a horgászat szerelmeseit, legyenek azok akár az egyesület tagjai, akár alkalmi, napijegyes vendégek.

Nagy Csaba, a Szekszárdi Közalkalmazotti Horgászegyesület elnöke