Látnivalók a tó környékén

A Sötétvölgyi-horgásztó környékén rengeteg látnivalót találhatunk. A mintegy 503 hektárnyi kiterjedésű Sötétvölgyi-erdő 1975 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület. Számos növényritkaságnak és védett állatnak az élőhelye és frissítő források is találhatóak a környéken. A Haramia-forrás közülük a legismertebb. Turistaútvonalak hálózata segíti a térség felfedezését, melyek közül a legjelentősebb a Dél-Dunántúli Kék-túra útvonala, mely a Sötétvölgyi Gyermektábornál és a nemrég felújított erdei játszótérnél halad el. Emellett egy, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által kialakított tanösvény és két kilátó is található a közelben. Egyikük közvetlenül a horgásztó fölé magasodik és csodálatos kilátást nyújt a vízfelületre. A másik kissé távolabb, Szekszárd irányában, a Batti-keresztnél helyezkedik el, a 2015 áprilisában a Gemenc Zrt. által átadott 20 méter magas kilátóból Pécstől Kalocsáig gyönyörködhetünk a körpanorámában.

Emellett a környező települések látnivalói, múzeumok, kiállítások, élményfürdők, borospincék és pálinkaházak, kézművesek és őstermelők helyi termékeikkel várják az ide látogatókat.

Közvetlen a tóparton egyesületünk nem tud biztosítani szálláslehetőséget, de a horgászvíz 10 km-es körzetében számos, különböző igényeket kielégítő szálláshely található.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket gyűjtöttük csokorba, hogy a horgászat öröme mellett más élményekkel is gazdagított, több napos, tartalmas programot tölthessenek el térségünkben családjukkal, barátaikkal.

Sötétvölgy
Turistautak Sötétvölgy térségében
Geocaching a Sötétvölgyi-horgásztó környékén
Sötétvölgyből a Bati-kereszthez, ahol 2015. áprilisában adták át az új kilátót
Sötétvölgy néhány természeti értéke

Kakasd
Kakasd látnivalói

Szekszárd
Múzeumok, kiállítások Szekszárdon
Szekszárdi Családbarát Strand és Élményfürdő
Szekszárdi borvidék borászatai
Vendéglátóhelyek Szekszárdon
Szekszárdi Lösz-szurdik tanösvények

Grábóc

Legegyszerűbben turistautakon juthatunk el egy könnyed néhány órás sétával a grábóci szerb ortodox kolostorhoz, mely hazánk egyetlen működő szerb kolostora. Szerb apácák (Mária és Krisztina nővérek) kora nyártól őszig idegenvezetőként is fogadják az arra járó turistákat.

Gemenc
Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, kisvasút, kenutúrák, tanösvények, vadászházak

Harc
Brill Pálinkaház
Diófa Csárda és Horog Söröző

Sióagárd
Sióagárd látnivalói
Sióagárd-Leányvári pincék
Savanya Pálinkaház, Sióagárd-Leányvár

Bonyhád
Bonyhád látnivalói
Bonyhádi Termálfürdő